Na czym polega proces czyszczenia, mycia i dezynfekcji w lokalach gastronomicznych?
W lokalach gastronomicznych, gdzie dochodzi do obróbki żywności, kładzie się szczególny nacisk, aby czynności, takie jak czyszczenie, mycie i dezynfekcja zostały przeprowadzone prawidłowo, w odpowiednich częstotliwościach i z użyciem właściwych środków chemicznych.
Czyszczenie jest procesem wstępnym, w którym to przygotowujemy powierzchnię do mycia. Etap ten zwiększa efekty późniejszych prac porządkowych.
Mycie ma z kolei na celu usunięcie osadów oraz części mikroorganizmów z naczyń, szkła, sztućców, powierzchni. Wyróżnia się mycie ręczne i mycie maszynowe. Do mycia ręcznego najczęściej wykorzystuje się gąbki i zmywaki oraz płyny do ręcznego mycia naczyń. Mycie maszynowe wykonywane jest przy użyciu urządzeń mechanicznych, takich jak zmywarki gastronomiczne czy parownice. W tym celu stosuje się specjalne preparaty do maszynowego mycia naczyń.
Ostatnim etapem jest dezynfekcja. Są to działania mające na celu eliminację niepożądanych drobnoustrojów do takiego poziomu, by nie zagrażały one zdrowiu. Metody dezynfekcji w gastronomii możemy podzielić na chemiczne oraz fizyczne. Metoda chemiczna przeprowadzana jest za pomocą specjalnych preparatów i środków do dezynfekcji urządzeń w gastronomii. Metoda termiczna polega na bezpośrednim oddziaływaniu na obiekt wysokiej temperatury oraz promieniowania UV.
Bardzo ważne jest, aby wszystkie te procesy przeprowadzić tak, aby na powierzchniach mających kontakt z żywnością, nie pozostawić śladów środków czystości i preparatów dezynfekujących
Dlaczego jest potrzebna dezynfekcja w restauracjach?
Działanie lokalu gastronomicznego opiera się na przechowywaniu oraz obróbce żywności. Zupełnie normalne jest, że jedzenie nieraz się psuje, rozwijają się wówczas szkodliwe bakterie, które mogą być niebezpieczne dla zdrowia czy nawet życia. Trzeba również wspomnieć o tym, że w takich miejscach jak restauracje przewija się wiele osób. Z tego względu dezynfekcja w gastronomii nie może być tylko formalnością, którą się ,,odhaczy”, a powinna stać się nawykiem wszystkich pracowników. Dezynfekcja w lokalach gastronomicznych jest ważna ze względu na realne zagrożenie dla pracowników i gości odwiedzających nasz lokal.
Jakich środków użyć do dezynfekcji lokali gastronomicznych?
Środki czystości oraz preparaty do dezynfekcji, które wykorzystujemy w lokalach gastronomicznych, restauracjach, pubach, punktach typu fast-food, food-truck itd. muszą spełniać określone normy. Nie wszystkie preparaty dostępne na rynku się do tego nadają. Przede wszystkim muszą to być produkty przeznaczone do użytku profesjonalnego. W ich składzie nie może być substancji, które wchodzą w reakcje z żywnością. Potwierdzeniem bezpieczeństwa stosowanych produktów jest atest PHZ, czyli Państwowego Zakładu Higieny. Środki czystości i chemia gospodarcza dla gastronomii powinny wykazywać wysoką skuteczność działania ze względu na konieczność usuwania trudnych zabrudzeń oraz dużej ilości szkodliwych bakterii. Częstotliwość wykonywanych prac oraz duże powierzchnie sprawiają, że w celu ograniczenia kosztów, najlepiej sprawdzają się preparaty o większej pojemności. Jeżeli wybieramy środki do ręcznego mycia naczyń, powinny one posiadać pH neutralne dla skóry. Nie mogą być trudne w użyciu. Jeżeli jest to preparat do rozcieńczenia z wodą, taka informacja powinna znaleźć się na etykiecie.
Dezynfekcja powierzchni i sprzętów w gastronomii
Środki do dezynfekcji stosowane w lokalach gastronomicznych powinny wykazywać szerokie spektrum zastosowania i działać przeciwko bakteriom, wirusom, grzybom czy drożdżom. Wybierając odpowiedni preparat dezynfekujący, powinniśmy przede wszystkim zwrócić uwagę, czy posiada on numer pozwolenia na obrót wydany przez Urząd Rejestracji Wyrobów Leczniczych, Wyrobów Medycznych i Produktów Biobójczych. Tylko wtedy mamy pewność, że dany produkt działa przeciwko wirusom. Przykładem takiego środka jest preparat do dezynfekcji DEZOFAST.
Higiena rąk w gastronomii
Kwestią szczególną w gastronomii jest dezynfekcja rąk. Zachowanie czystości w restauracji nie pomoże, jeżeli kelner lub obsługa będzie miała brudne dłonie. W każdym lokalu gastronomicznym powinny więc znaleźć się profesjonalne mydła do higieny rąk. Najlepsze są takie, które mają działanie antybakteryjne, a jednocześnie posiadają substancję pielęgnujące skórę dłoni, nie powodując jej wysuszenia.
Środki dezynfekujące do gastronomii – gdzie kupić?
Chemia profesjonalna dla gastronomii to pojęcie niezwykle szerokie, obejmujące zarówno preparaty do mycia naczyń, środki do czyszczenia grilli, piekarników, profesjonalne preparaty do czyszczenia podłóg, łazienek, toalet, sanitariatów, jak i wspomniane już środki do dezynfekcji. W naszym sklepie Ale Opakowania znaleźć można wiele wariantów skutecznej chemii profesjonalnej pozwalającej na usunięcie wszelkich zabrudzeń oraz przeprowadzenie dezynfekcji, zarówno w restauracjach, jak i niewielkich barach czy nawet prywatnych kuchniach.
Chcesz zachować czystość i higienę w lokalu gastronomicznym? Zapoznaj się z naszą ofertą profesjonalnych środków czystości i preparatów dezynfekujących.
Zadzwoń: 577-607-500, Odwiedź stronę: Kontakt