Na czym polega recykling?
Recykling to jedna z metod ochrony środowiska naturalnego oraz zmniejszenia ilości odpadów. Obejmuje odzyskanie surowców z surowców odpadowych i wykorzystanie ich do produkcji nowych towarów. Recykling jest ściśle powiązany ze segregacją śmieci. Wedle obowiązujących przepisów prawa mieszkańcy bloków oraz domów jednorodzinnych zobowiązani są do segregowania śmieci. W tym celu na posesjach umieszczane są pojemniki oznaczone odpowiednimi kolorami. Każdemu z nich przypisywane jest odrębne znacznie:
kolor niebieski – papier i inne odpady wykonane z papieru;
kolor żółty – metale i tworzywa sztuczne np. plastik;
kolor zielony – szkło;
kolor brązowy – bioodpady;
kolor czarny lub szary – odpady, które nie nadają się do umieszczania w workach lub pojemnikach na segregację.
Więcej na temat segregacji przeczytasz w artykule: Jak segregować opakowania do cateringu.
Jak oznaczone są opakowania nadające się do recyklingu?
Opakowania nadające się do recyklingu oznaczone są trzema zielonymi strzałkami.
Znak ten informuje, że towar wykonany jest z takiego surowca, który można poddać recyklingowi. Wewnątrz pętli może znajdować się informacja, jaki procent użytych do produkcji materiałów pochodzi z recyklingu. Czasami też podaje się nazwę materiału, z jakiego wytworzono opakowanie ekologiczne.
Jakie opakowania nadają się do recyklingu?
Trudno wyobrazić sobie dzisiejsze życie bez jednorazowych opakowań. Do ich produkcji używa się różnego rodzaju materiałów – tworzyw sztucznych, takie jak plastik, styropian, papieru czy pulpy trzciny cukrowej.
Opakowania papierowe
Opakowania papierowe są zdecydowanie najpopularniejsze i chętnie wykorzystywane niemal przez każdą branżę. Niewątpliwie na korzyść opakowań papierowych, w tym toreb papierowych, przemawia ekologiczny aspekt papieru. Papier w przeciwieństwie do plastiku zdecydowanie szybciej ulega biodegradacji. Przyjmuje się, że uśredniony okres jego rozkładu to około od pół roku do roku. Dla porównania tworzywa sztuczne rozkładają się ponad 400 lat, a w tym czasie wydzielają wiele szkodliwych substancji. Poza tym opakowania papierowe można poddać recyklingowi. Naczynia jednorazowe wykonane z papieru posiadają także wiele innych zalet: są poręczne, lekkie, wytrzymałe, łatwe w transporcie, szczelne, no i ekologiczne. Argumentem przemawiającym na ich korzyść jest również niska cena. Z papieru wytwarza się m.in. pojemniki i kubki na napoje, pojemniki na sałatki i makarony, opakowania jednorazowe na fast-food, słomki do napojów. Oczyszczone z resztek jedzenia naczynia papierowe można wrzucać do niebieskiego pojemnika, z których w procesie recyklingu może powstawać wiele przedmiotów codziennego użytku.
Opakowania z plastiku
Obecnie mamy coraz większą świadomość tego, jak opakowania z tworzyw sztucznych mają szkodliwy wpływ na naszą planetę. Przede wszystkim dlatego, że długo się rozkładają. Gdyby nie recykling, to żylibyśmy na jednej wielkiej plastikowej planecie. Na szczęście opakowania wykonane z plastiku można też przetworzyć – jest to jednak uwarunkowane ich odpowiednią segregacją. Recykling plastikowych opakowań polega na takim ich przerobieniu, że w efekcie otrzymujemy recyklat, czyli granulat z tworzywa sztucznego, z którego można wyprodukować nowe opakowania. Recyklat musi spełniać rygorystyczne normy dotyczące składu chemicznego tak, aby nie było w nim szkodliwych substancji przenikających do jedzenia i do naszych organizmów. Opakowania plastikowe, mimo że są coraz bardziej wypierane przez inne typu naczyń jednorazowych, nadal są chętnie wykorzystywane w wielu branżach gastronomicznych. Jeśli używamy ich z głową, jest to całkiem dobre rozwiązanie. Do ich największych zalet możemy zaliczyć to, że są lekkie, solidne, a także doskonale zabezpieczają produkt, który jest w nich umieszczony przed działaniem czynników zewnętrznych. Ich niska cena to również kolejny plus, jakim wyróżniają się opakowania z plastiku. Do najpopularniejszych naczyń plastikowych, które można ponownie przetworzyć, zaliczają się m.in. kubki plastikowe, sztućce plastikowe i pojemniki polipropylenowe na zupę (PP).
Opakowania foliowe
Równie powszechnie co naczynia plastikowe są opakowania foliowe, czyli wszelkiego rodzaju reklamówki i woreczki spożywcze. Wykorzystywane są głównie do przechowywania żywności sypkiej, owoców oraz warzyw. Opakowania foliowe, podobnie jak plastikowe, są materiałem, który idealnie nadaje się do recyklingu. Z zużytych foliówek powstają kolejne torebki, worki na śmieci czy plastikowe skrzynki.
Opakowania z pulpy trzciny cukrowej
Naczynia z pulpy trzciny cukrowej stanowią świetną alternatywą dla plastiku. Trzcina cukrowa jest odnawialnym i szybko rosnącym zasobem. Po ekstrakcji soku szypułka z trzciny cukrowej jest zwykle spalana lub wyrzucona. Jednak zmiażdżone łodygi, zwane miazgą, można ponownie wykorzystać, zanim zostaną wyrzucone. Materiał ten zostaje odzyskany i wykorzystany do produkcji opakowań m.in. pojemników obiadowych z pulpy trzciny cukrowej. Naczynia z trzciny cukrowej (bagassy) idealnie nadają się do potraw zimnych, jak i gorących. Ich zaletami są także odporność na tłuszcz oraz wilgoć. Można używać ich w piekarniku, mikrofalówce, lodówce, zamrażarce. Produkty wykonane z trzciny cukrowej są w pełni kompostowane w przemysłowych kompostownikach i rozłożą się w ciągu 45-60 dni w zależności od temperatury i wilgotności, w jakich przebiega rozkład. Podlegają także recyklingowi.
Opakowania styropianowe
Styropian jest bardzo powszechnie wykorzystywany w różnych branżach. W gastronomii używa się styropianowych kubków, pojemników styropianowych na wynos czy styropianowych pojemników na zupę. Większość odpadów wykonanych ze styropianu podlega recyklingowi, choć nie jest to do końca opłacalny biznes. Istnieje wiele możliwości rec