...

Jak zapakować kebab na wynos?

Kebab to bardzo popularne danie serwowane w wielu krajach na całym świecie. Otwarcie budki z kebabem od lat przebija wszystkie pomysły na fast-food i nic nie wskazuje na to, aby ten turecki przysmak stracił swoją mocną pozycję na polskim rynku. Przed właścicielami kebabów stoi wiele wyzwań. Jednym z nich jest odpowiednie zapakowanie dania na wynos. Dziś podpowiadamy, czego użyć do pakowania kebabów. Zapraszamy do lektur

Spis treści:

Jakie powinny być opakowania jednorazowe do kebabów? 

Opakowania jednorazowe na fast-food, w które zapakujemy kebaby, powinny być trwałe i nie przepuszczać tłuszczu. Jednocześnie powinny być wykonane z bezpiecznego materiału niezawierającego toksycznych związków chemicznych, czego potwierdzeniem będzie atest bezpośredniego kontaktu z żywnością. Podstawową funkcją takich opakowań nie jest ładny wygląd, lecz ochrona zawartości. Musimy także zapewnić konsumentowi komfortowy dostęp do zawartości.

Poniżej przedstawiamy nasze propozycje funkcjonalnych opakowań jednorazowych na kebab: 

Koperty na kebab

Koperty na kebaby, zwane również kieszonkami, to chyba jedno z najpopularniejszych rozwiązań dla lokali sprzedających dania bezpośrednio do konsumpcji. Idealnie sprawdzają się w typowych budkach z kebabem, które możemy spotkać niemal na każdym rogu ulicy. Koperty na kebab, dzięki foliowej powłoce, zatrzymają tłuszczu z potraw zewnątrz, co chroni przed zabrudzeniem. Kebab zapakowany w takie opakowanie można wygodnie zjeść, idąc ulicą, zabrać ze sobą do parku czy skonsumować przed food truckiem – możliwości jest naprawdę wiele. Koperty na kebaby to jednak niejedyne rozwiązanie. Istnieje bowiem wiele innych jednorazowych opakowań, w które możemy zapakować to kultowe danie na wynos. 

Folia aluminiowa na kebab

Folia aluminiowa to bardzo często wybierany sposób pakowania kebabów, zwłaszcza tych w tortilli. Dobrze utrzymuje ona temperaturę potrawy. Ponadto gdy umieszcza się ją wewnątrz opakowania kartonowego, jako dodatkowe zabezpieczenie, zapobiega przedostawaniu się wilgoci oraz tłuszczu do kartonowego pudełka, co znacząco wydłuża jego żywotność oraz przekłada się na wygląd i smak mięsa. 

Pudełka kartonowe na kebab (tzw. kebab box)

Kartonowe pudełka na kebab z okrągłym dnem wykonane są ze sztywnej, odpornej na zginanie tektury. Dno pojemnika jest szczelne i nie przecieka, co zapewnia wysoki komfort w trakcie spożywania posiłków. Pudełka kartonowe, jak łatwo się domyślić, wykonane są z materiału poddającego się recyklingowi, dzięki czemu odpady z opakowań nie zalegają w środowisku naturalnym. Dużą zaletą tego typu pojemników jednorazowych jest również ich estetyczny wygląd. Z pozoru ,,zwykłe”, minimalistyczne opakowanie wygląda schludnie i nowocześnie. Ponadto na takich pudełkach można nanieść dowolną grafikę, co może być dodatkową reklamą dla firmy i przedsiębiorstwa. Kartonowe pudełka na kebab często wykorzystywane są w bieżącej konsumpcji, ale znakomicie sprawdzają się również w transporcie. Dostępne są zwykle w różnych pojemnościach. Koszt produkcji takiego opakowania jest stosunkowo niewielki, co jest niewątpliwą zaletą dla przedsiębiorców. Szczególnie gdy kupowane są hurtowo, można znacząco ograniczyć cenę pojedynczego opakowania. 

Pojemniki styropianowe na kebab

Pojemniki styropianowe na wynos często wykorzystywane są przez wielu właścicieli lokali gastronomicznych, serwujących dania na wynos. Jedzenie podawane w tego typu opakowaniach po transporcie wygląda nadal estetycznie, a temperatura dania jest utrzymana. Umieszczając jedzenie w pojemnikach styropianowych, możemy mieć pewność, że nie straci ono swoich właściwości, a tym samym nie przesiąknie zapachem opakowania i nie zmieni smaku. Dzięki ergonomicznego kształtowi oraz szerokiemu wyborowi rozmiarów można je wykorzystać na wiele sposobów – nie tylko do pakowania kebabów – ale również całych dań obiadowych. 

Ekologiczne opakowania jednorazowe na kebab 

Ekologiczne opakowania jednorazowe stają się coraz bardziej popularne. Produkuje się je m.in. z papieru, trzciny cukrowej, skrobi roślinnej pozyskanej z soi, kukurydzy lub ziemniaków itd. Korzystanie z ekologicznych opakowań to nie tylko krok w stronę ochrony środowiska, ale także czynnik budujący relację z klientem. Współcześni klienci, szczególnie ci wrażliwi na problemy świata, coraz większą uwagę zwracają właśnie na takie drobne aspekty jak opakowania stosowane w gastronomii. Proekologiczne działanie spotyka się z pozytywnym odbiorem. Często jest to sposób przywiązania klienta do marki. Biodegradowalne, ekologiczne opakowania to bez wątpienia przyszłość fast-foodów

Chcesz dowiedzieć się więcej na temat jednorazowych naczyń do punktów typu fast-food? Przeczytaj nasz artykuł: Jakie opakowania jednorazowe wybrać do fast-foodu? Przegląd propozycji

Szukasz opakowań, w które zapakujesz danie typu kebab? Zobacz, co mamy w naszej ofercie.
Zadzwoń: 577-607-500, Odwiedź stronę: Kontakt