...

Jakie opakowania wykorzystywać do sprzedaży w cukierni?

Opakowania cukiernicze mają przede wszystkim za zadanie zabezpieczenie wypieków podczas transportu. Niekiedy pełnią też formę promocji cukierni i jej wypieków. Takie opakowania cukiernicze muszą więc być wyprodukowane z odpowiednich materiałów, posiadać certyfikaty dopuszczające je do kontaktu z żywnością, a także mieć bardzo dobre właściwości higieniczne. Jakie rodzaje opakowań wykorzystywać do sprzedaży w cukierni? Tego dowiesz się z naszego artykułu.

Spis treści:

Czym powinny cechować się dobre opakowania cukiernicze?

Każda profesjonalna cukiernia potrzebuje solidnych i łatwych w przenoszeniu czy też transporcie opakowań cukierniczych. Opakowania na ciasta pozwalają na ich bezpiecznie przechowywanie w witrynie sklepowej, ale i sprzedaż wypieków na wynos. Pudełka na ciasta sprawdzą się także w transporcie i ochronią zawartość przed pokruszeniem czy rozwarstwieniem. Większość opakowań cukierniczych nadaje się także do przechowywania i mrożenia ciasta. Zwykle występują w różnych rozmiarach. 

Wybierając opakowania do cukierni, należy przede wszystkim zwrócić uwagę na ich jakość. Najważniejsze jest tworzywo, z jakiego są wykonane i czy zostały dopuszczone do kontaktu z żywnością. Ważna jest także ich wytrzymałość – nie powinny się odkształcać, a przy tym muszą być odporne na wahania temperatur. Nie bez znaczenia jest również ich kształt, który powinien być dopasowany do rodzaju oraz wielkości wypieków. Dodatkowo dobrze, by każde opakowanie posiadało funkcjonalne uchwyty, może być także zamykane lub półotwarte. Opakowania cukiernicze powinny mieć także atrakcyjne wygląd – muszą przyciągać uwagę i zachęcić do spróbowania tego, co znajduje się w środku. 

Co pakuje się w opakowania cukiernicze? 

Opakowania cukiernicze przeznaczone są głównie do pakowania różnego rodzaju wyrobów cukierniczych, takich jak ciasta, torty, pączki. W takie opakowania zapakować można również praliny, faworki, czekolady i wyroby czekoladowe, galaretki, pomadki, pieczywo cukiernicze. Zwykle ich wielkość oraz kształt uzależniony jest od rodzaju wyrobu. 

Jakie opakowania cukiernicze wybrać? Przegląd propozycji 

Najpopularniejszymi rodzajami opakowań cukierniczych są:

Pudełka kartonowe na ciasto

Pudełka kartonowe na ciasto są nie tylko ekologiczne, ale i funkcjonalne. Wykonane są z najwyższej jakości tektury o odpowiedniej grubości. Warto dodać, że tektura posiada atest bezpośredniego kontaktu z żywnością. Kartonowe pudełka na torty i ciasto są bezzapachowe, co gwarantuje świeżość i naturalny smak wyrobom. Do takich opakowań można wygodnie zapakować tort czy ciasto weselne dla gości. Idealnie nadają się również do bezpiecznego przenoszenia ciasteczek podczas świąt, wesel, komunii czy innych ważnych uroczystości. Są lekkie i łatwe w przechowywaniu. Zwykle występują w kilku rozmiarach. Posiadają też uchwyt ułatwiający przenoszenie i transport słodkości. Do produkcji kartonowych opakowań na ciasto używa się ekologicznego, biodegradowalnego kartonu, który nie posiada żadnych szkodliwych związków chemicznych. Największe zalety opakowań biodegradowalnych to przede wszystkim ich neutralność dla środowiska – po użyciu rozkładają się w sposób naturalny bez szkody dla planety. Produkty zapakowane do pudełek kartonowych oddychają i nie nasiąkają wilgocią. 

Opakowania plastikowe na ciasto 

Drugim, równie popularnym rodzajem pojemników na wyroby cukiernicze, są opakowania plastikowe na ciasto. Wykonane są one z przeźroczystego, elastycznego plastiku, który świetnie nadaje się do bezpiecznego przenoszenia ciasteczek, tortów, ciast, a także do pakowania słodkości na wynos w cukierniach i piekarniach. Zaletą plastikowych pudełek na ciasta jest to, że pozwalają w pełni wyeksponować zawartość. Utrzymują właściwy kształt i wygląd wypieków. Plastikowe opakowania na ciasta zwykle wykonane są z tworzywa polipropylenowego, które jest przystosowane do przechowywania żywności, jej mrożenia, jak i trzymania w wyższych temperaturach. Są wytrzymałe, a także posiadają dobre właściwości higieniczne. 

Jakie opakowania do pakowania ciast wybrać – plastikowe czy kartonowe? 

W zależności od przeznaczenia wybiera się odpowiednie opakowania cukiernicze, które mogą być wykonane z tektury lub z polipropylenu. Do pakowania większej partii wypieków, np. podczas wesel, komunii itd. dobrze sprawdzą się opakowania kartonowe, które są na tyle sztywne, że zabezpieczą produkt przed uszkodzeniami. Jest to bardzo ważne, ponieważ ciasta i inne wyroby cukiernicze składają się zwykle z wielu detali, które w transporcie mogą ulec zniszczeniu. 

Do przewozu tortów i ciast chętnie wybiera się przeźroczyste opakowania z tworzywa polipropylenowego. Tego typu pudełka na ciasto nie tylko dobrze ochraniają produkt, ale jednocześnie w elegancki sposób go eksponują. Tak zapakowane słodkości można bezpiecznie przetransportować albo wręczyć jako prezent. Zarówno jedne, jak i drugie opakowania mogą dodatkowo posiadać logo firmy cukierniczej. 

Szukasz opakowań jednorazowych do sprzedaży w cukierni, w które bezpiecznie zapakujesz wypieki? Zobacz, co mamy w naszej ofercie.
Zadzwoń: 577-607-500, Odwiedź stronę: Kontakt

Przeglądaj produkty