Opakowania ekologiczne – nowy trend na rynku
Opakowania jednorazowe są z pewnością bardzo wygodne w użyciu, jak i w ewentualnym transporcie. Są idealne do letnich spotkań plenerowych przy grillu. Doskonale nadają się do małej gastronomii w celu serwowania posiłków typu fast food. Niezbędne są w barach, restauracjach, cukierniach czy cateringu. Wśród bogatej oferty opakowań do gastronomii na wynos coraz popularniejsze stają się pojemniki ekologiczne wykonywane z biodegradowalnych i kompostowalnych materiałów. Przedsiębiorcy prowadzący lokale gastronomiczne coraz świadomiej podchodzą do ekologii i zaczynają ograniczać zużycie tworzyw sztucznych do minimum. Warto uświadomić sobie, że dbanie o środowisko naturalne nie wynika z chwilowej mody, ale z troski o dobro naszej planety. Opakowania ekologiczne do żywności są więc świetną alternatywą dla plastiku i innych tworzyw sztucznych, ponieważ oszczędzają środowisko i ulegają naturalnemu rozkładowi.
Opakowania eko, czyli jakie?
Najprościej mówiąc opakowania i naczynia ekologiczne to wszystkie te produkty, których użycie jest korzystniejsze dla środowiska naturalnego. Na pierwszy rzut oka prawie wcale nie różnią się od ,,zwykłych” pojemników wykonanych z plastiku. Jednak ich wyróżniającą cechą jest odnawialność. Surowce, które wykorzystuje się do produkcji eko opakowań, ulegają szybkiej biodegradacji lub też mogą zostać poddane łatwemu recyklingowi. Po wyrzuceniu do kompostownika rozkładają się zaledwie w przeciągu 90 dni bez negatywnego oddziaływania na środowisko naturalne. Dla porównania zwykły plastikowy talerzyk jednorazowego użytku może rozkładać się nawet 500 lat.
Ekologiczne opakowania to te wykonane z naturalnych surowców, takich jak szkło, papier, karton, biopolimery. Warto więc w tym miejscu zaznaczyć, że ekologiczne będą wszelkiego rodzaju papierowe torby, kubeczki, tacki, tekturowe talerzyki, pojemniki papierowe na zupę, a nawet opakowania papierowe do fast-foodów. Do grupy ekologicznych opakowań zaliczane są także naczynia z bagassy, czyli kompostowanego włókna z łodyg trzciny cukrowej niewykorzystanych podczas produkcji cukru. Bagassa, oprócz tego, że jest materiałem w pełni ekologicznym i kompostowalnym, posiada szereg innych zalet. Pojemniki, miski i półmiski z bagassy są szczelne, nie przemakają pod wpływem tłuszczu, można je włożyć do mikrofalówki czy zamrażalnika, choć ich czas zachowywania pierwotnego kształtu jest ograniczony – w zamrażalce nie powinny być przechowywane dłużej niż 24 godziny, ponieważ materiał może zacząć tracić swą sztywność.
Dlaczego warto wybierać ekologiczne naczynia jednorazowe? Zalety
Nie ma wątpliwości co do tego, że ludzie nie zrezygnują z używania jednorazowych opakowań. Nic dziwnego, w końcu posiadają one wiele zalet – są tanie, łatwe w przechowywaniu, poręczne, lekkie, a co najważniejsze – nie trzeba ich myć po użyciu. Skoro tak chętnie sięgamy po naczynia jednorazowe, warto wybierać te przyjazne środowisku.
Ochrona środowiska
Głównym powodem, dla którego warto wybierać ekologiczne opakowania na żywność, jest to, że wspomagają one działania mające na celu ochronę środowiska naturalnego. Bardzo szybko ulegają degradacji w naturalnych warunkach.
Wszechstronne zastosowanie
Ekologiczne naczynia jednorazowe mogą być wykorzystywane na wiele sposobów. Produkowane są w różnych rozmiarach i kształtach, dzięki czemu nadają się do serwowanie różnego typu dań. Ich trwałość oraz solidność sprawia, że z powodzeniem można używać ich do transportu.
Bezpieczne dla zdrowia i tanie
To, co ważne to fakt, że opakowania ekologiczne są całkowicie bezpieczne w kontakcie z żywnością i wbrew pozorom wcale nie są drogie. Ich cena jest porównywalna z cenami plastikowych naczyń.
Wysoka estetyka wykonania
Opakowania z papieru, kartonu, drewna są wysoce estetyczne. Warto przyjrzeć się, chociażby drewnianym sztućcom ekologicznym, mieszadełkom czy szarym torebkom papierowym, by zobaczyć, że są to produkty, które prezentują się bardzo elegancko i uniwersalnie.
Wartość dodana Twojej firmy
Myśląc o wartości dodanej, należy patrzeć z perspektywy klienta. Niewątpliwie korzystanie z ekologicznych rozwiązań sprawia, że popularność restauracji wzrasta. Twoja firma zacznie być postrzegana jako prężna, otwarta, nowoczesna, a jednocześnie przyjazna środowisku.
Gdzie kupić jednorazowe opakowania ekologiczne?
Opakowania ekologiczne możesz zakupić w sklepie Ale Opakowania. W naszej ofercie znajdziesz bogaty wybór pojemników i naczyń ekologicznych, które pomogą Ci w bezpieczny sposób zapakować, przechować i przetransportować posiłki. Nasze eko naczynia to produkty najwyższej jakości, dzięki czemu zyskały już zaufanie wielu klientów.
Chcesz być EKOLOGICZNYM przedsiębiorcą?
Postaw na eko opakowania jednorazowe dla gastronomii.
Zadzwoń: 577-607-500, Odwiedź stronę: Kontakt